Tapu İptal Tescil Davası Cevaba Cevap Dilekçesi

                                    İNCESU ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

DOSYA NO : 2023/** E.

DAVACI : ***************

VEKİLİ : Av. Gizem Gül Uzun

KONU : Cevaba cevap dilekçemizin ibrazından ibarettir.

AÇIKLAMALAR :

1.Davalı, dava dilekçesinde taşınmazın değerinin eksik gösterildiğini ve gerçek değerinin tespit edilerek eksik harcın alınmasını gerektiğini iddia etmiştir. Tarafımızca dava dilekçesinde taşınmazın değerinden bahsedilmemiştir. Dava dilekçesinde bahse konu taşınmazın çok uzun yıllardır müvekkiller tarafından aktif bir şekilde kullanıldığından bahsedilmiştir. Dosyaya gerekli olan tüm masraflar yatırılmıştır. Dolayısıyla davalının talebinin reddini talep ederiz.

2.Davalı, müvekkillerimizin taşınmazda zilyet olmadığını iddia etmişse de bu iddia asılsız ve mesnetsizdir. Sayın Mahkeme dosyasında dinlenen tüm tanıklar taşınmazın en az kırk yıldır müvekkiller tarafından kullanıldığını açıkça beyan etmişlerdir. Dolayısıyla müvekkiller işbu taşınmaza zilyet olmuşlardır.

3.Ayrıca Mehmet **************'nin TC kimlik numarası tarafımızca hiçbir şekilde öğrenilemediğinden tarafımızca Mehmet ********'nin mirasçısının olup olmadığı tespit etmek maksadıyla Kayseri 4.Sulh Hukuk Mahkemesi 2024/*** E. Sayılı dosyada mirasçılık belgesi istemli dava açılmıştır. İlgili dosyanın celbini talep ederiz. Son duruşma zaptının gereği eksiksiz yerine getirilmiştir.

4.Davalı, Mehmet *******'nin mirasçısının olmaması halinde taşınmazın devlete intikal etmesi gerektiğini iddia etmiştir. Bu iddia da asılsız ve mesnetsizdir. Şöyle ki;

Davacılar, 10.08.1977 tarihinde, Kayseri İli İncesu İlçesi Beylik Mahallesi Karakuyu MevkindeK34-***********nolu tarla tipi taşınmazı 10.08.1997 tarihinden günümüzde hala devam etmek üzere malik sıfatıyla zilyet olarak paylı mülkiyet (%50) şeklinde kullanmaktadırlar. Taşınmazın eski maliki 1899 Yılı doğum tarihli, 04.05.1977 tarihinde vefat eden Mehmet ******'dir. Tarihin çok eski olması nedeniyle ve merhum Mehmet *****'nin ölmüş olup, merhumun herhangi bir mirasçısının bulunamaması nedeniyle tapu değişikliğinin yapılması mümkün olmamıştır. Davacılar 10.08.1977 tarihinden günümüze kadar bu taşınmazda malik sıfatıyla zilyettirler. Davalılar dava konusu tarlayı elli yılı aşkındır kendi hakimiyetinde bulundurmakta ve ekonomik amaçla kullanmaktadırlar.

Söz konusu taşınmaz tapuda merhum Mehmet ***** adına kayıtlıdır. Mehmet ********'nin yasal veya atanmış mirasçısı bulunmamaktadır. Davacılar, taşınmazı elli yıldır ekonomik amaçlarla kullanmaktadır ve taşınmaz hakkında paylı mülkiyet şeklinde fiili hakimiyetleri mevcuttur. Bu tarihler boyunca söz konusu tarla hakkında olağanüstü zamanaşımına engel herhangi bir dava açılmamıştır.

Medeni Kanun Madde 713/2'ye göre `` Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.

Aynı koşullar altında, maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan veya yirmi yıl önce (…)31 hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimse adına kayıtlı bulunan taşınmazın tamamının veya bölünmesinde sakınca olmayan bir parçasının zilyedi de, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir. şeklindedir.

Kanun maddesinde (31) olarak belirtilen kısmın eski halinde ölmüş ya da ibaresi bulunmaktadır fakat Anayasa Mahkemesi 17.03.2011 tarihli E. 2009/58, K. 2011/52 sayılı kararıyla bu ibareyi kaldırmıştır.

Ölmüş ibaresinin kaldırılmasına rağmen Yargıtay 2017'de verdiği bir karar ile söz konusu AYM kararının tarihinden evvel (17.03.2011), eski MK 713/2 hükmüne göre olağanüstü zamanaşımı sebebiyle tapu tescil ve değiştirme davası açabilme şartları oluşmuş ise daha sonraki tarihlerde de davacı lehine eski MK 713/2 hükümlerine göre dava açılabileceği kararı almıştır. Söz konusu karar:

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu2017/1670 E.,2020/242 K.

Yine dosya kapsamında, davacı tarafından “ev alım satım senedidir” başlıklı senet sunulduğu, senette imzası bulunan tanık Ömer un da dinlendiği 17.05.2011 tarihinde mahallinde yapılan keşifte davacı tanıkların beyanlarında, çekişme konusu taşınmazda 1970’li yıllarda İlyas ınoturduğu, İlyas tarafından taşınmazın Ali İhsan ’e, sonrasında 1980’li yıllarda da davacıya satıldığının ifade edildiği, davacı tarafından çekişme konusu yere ait 1987 yılından bu yana emlak, çevre ve temizlik vergisi ile su ve elektrik faturalarına dair makbuzların sunulduğu, davalıların dava konusu yerde kullanımlarının bulunmadığı görülmüştür.

36. O hâlde, davacı lehine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal kararının verildiği 17.03.2011 tarihinden önce maliki 20 yıldan evvel ölmüş ve o tarihten dava tarihine kadar kayıt maliki adına bulunan taşınmazda diğer kazanma koşulları yanında 20 yıllık kazanma süresinin de dolduğu ve davacı yararına TMK’nın 713/2 maddesinde yer alan koşulların gerçekleştiği hususunda duraksama bulunmamaktadır. Anayasa Mahkemesinin 17.03.2011 tarihli iptal kararından önce mülkiyetin, davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla davacının zilyetliğinde bulunduğu tartışmasızdır. TMK'nın 713/2. maddesi tapulu taşınmazlarda da 713/1. maddesi koşularını taşıyan zilyet lehine mülkiyet hakkının tapuya tescilini isteme hakkı vermiş ve nihayet 713/5. maddesinin son cümlesi uyarınca da mülkiyetin, birinci fıkrada öngörülen koşulların gerçekleştiği anda bir başka anlatımla davasız ve aralıksız malik sıfatıyla yirmi yıllık zilyetliğin oluştuğu anda kazanılmış olacağı öngörülmüştür. Anayasa Mahkemesinin iptal karar verdiği tarihte bu davanın derdest olmasının önemi olmayıp, iptal kararından önce TMK'nın 713. maddesinde belirtilen koşulların sağlanmış olması önem arz etmektedir. Eldeki davada bu şartların davacı lehine oluştuğu anlaşılmaktadır. Mahkemece davacının davasının kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle reddine karar verilmesi isabetli olmamıştır. şeklindedir.

Ayrıca Kadastro Kanunu md. 13 B bendinde ''Zilyet, taşınmaz malı, kayıt malikinden veya mirasçılarından veya mümessillerinden tapu dışı bir yolla iktisap ettiğini, onların beyanı veya herhangi bir belge ile veya bilirkişi veyahut tanık sözleriyle ispat ettiği ve ayrıca en az on yıl müddetle çekişmesiz, aralıksız ve malik sıfatıyla zilyet bulunduğu takdirde zilyet adına'' hükmü bulunmaktadır.

Kanun ve Yargıtay kararları açıktır. Somut olayımızda Mehmet Saytepe, 04.05.1977 tarihinde ölmüş olup, davacılar 10.08.1977 tarihinden itibaren dava konusu taşınmaz tarlanın malik sıfatıyla zilyedidirler. Olağanüstü zamanaşımı için gerekli olan 20 yıllık davasız, koşulsuz hakimiyet süresi 10.08.1997 tarihinde gerçekleşmiştir ve tarafların taşınmaz üzerinde paylı mülkiyet şeklinde malik sıfatıyla zilyetlikleri halen devam etmektedir. Söz konusu tarla hakkında olağanüstü zamanaşımı talebinde bulunabilinmesi için gereken bütün şartlar oluşmuş olup, Kayseri İli İncesu İlçesi Beylik Mahallesi Karakuyu Mevkinde , K34-C-06-C pafta, 2004 Ada ve 24 Parsel nolu taşınmazın, tapu iptali ve davacılara tescilini isteme hakkımız işbu dilekçe ile hasıl olmuştur.

Somut olayda, bahse konu taşınmazın müvekkiller adına tescili için tüm şartlar oluşmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 3402 Sayılı Kadastro Kanunu, HMK, TMK, İlgili Mevzuat Hükümleri,

HUKUKİ DELİLLER : Medeni Kanun m. 713 ve devamı, Kadastro Kanunu ilgili yasal mevzuat, yargı kararları , doktrinve öğreti. noter makbuzu, ilgili yargıtay kararları , emlak vergi dekontları, su talep dilekçesi, taşınmazın tapu kaydı, bilirkişi, tanık, ilan , keşif her türlü yasal delil.

SONUÇ ve TALEP : Yukarıda kısaca arz ve izah edilen nedenlerle ve mahkemenizce re’sen araştırılacak sair sebeplerle; DAVAMIZIN KABÜLÜNE,

1- Kayseri İli İncesu İlçesi Beylik Mahallesi Karakuyu Mevkinde , K34-C-06-C pafta, *********** Parsel nolu tarla tipi taşınmazın, davalı Maliye Hazinesi adına olan Tapu Kayıtlarının İptali ile Davacılar adına Tespit ve Tesciline,

2–Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine, karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. 30.05.2024

                                      Davacılar Vekili

    AVUKAT GİZEM GÜL UZUN

EKLER:

1-Taşınmazın Tapu Bilgileri

2-Onaylı Vekaletname Sureti