İdari İşlemin İptali Dava Dilekçesi Örneği

                                       KAYSERİ İDARE MAHKEMESİNE

                                                        YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR.

                                                                              ADLİ YARDIM TALEPLİDİR.

DAVACI : ***********************************

VEKİLİ : Av. Gizem Gül Uzun

DAVALI : Milli Eğitim Bakanlığı, Detsis No:24316060

KONU : E-972202150-903.08.02-**********2 sayı, 16.05.2024 tarih, 2024/*** Karar sayısı olan devlet memurluğundan çıkarma cezasının iptali hk.

AÇIKLAMALAR :

1.Müvekkilim aleyhinde sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı suçundan 18.01.2023 tarihinde iddianame düzenlenmiştir. Bunun üzerine Kayseri 15.Asliye Ceza Mahkemesi 2024/*** E. Sayılı dosyada yargılama başlamıştır. İşbu yargılama çirkin bir iftira ile başlamıştır. Şöyle ki;

Müvekkilim, Kayseri ili Kocasinan ilçesi*********** lisesinde hizmetli olarak görevini ifa etmektedir. Okul öğrencilerinden *********, müvekkile iftira atmıştır. Müvekkil, sözde mağdur ********* yüzünden haksız yere yargılanmıştır. Yerel Mahkeme yani Kayseri 15.Asliye Ceza Mahkemesi tarafından müvekkile haksız yere ceza verilmiştir. Tarafımızca istinaf başvurusu yapılmıştır. Dosyada **********'ın soyut beyanı dışında hiçbir delil olmadığı gerekçesiyle istinaf başvurusu tarafımızca olumlu sonuçlanmıştır. İstinaf başvuru talebimiz yerinde görülmüş ve Yerel Mahkeme kararının bozulmasına karar verilmiştir.

2.Ceza yargılaması devam etmesine rağmen müvekkil aleyhinde devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmiştir. Bu ceza hukuka aykırıdır. Ceza yargılamasının bekletici mesele yapılması gerekirken üstelik dosya istinaftan bozulmuşken müvekkil aleyhinde bu şekilde idari işlem tesis edilmesi hukuka aykırıdır. Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere suçluluğu ispatlanıncaya kadar herkes masumdur. Kayseri 15.Asliye Ceza Mahkemesi 2024/*** E. Sayılı dosyaya sunmuş olduğumuz savunma dilekçelerimiz, istinaf başvuru dilekçemiz ektedir.

3.Kayseri 15.Asliye Ceza Mahkemesi 2024/*** E. Sayılı dosyanın bekletici mesele yapılması gerekmektedir. Müvekkilin ceza yargılaması henüz sonuçlanmadan müvekkil aleyhinde devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesi hukuka aykırıdır. İlgili evrak ektedir. Bu sebepten ötürü Milli Eğitim Bakanlığının idari işleminin iptali gerekmektedir.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİMİZ HAKKINDA;

Davaya konu bahsi geçen hukuka aykırı işlem uygulandığında davacı için telafisi mümkün olmayan zararlar doğacaktır. Bu nedenle kamu görevinden çıkarılma işleminin iptali için iş bu davayı açma zorunluluğu doğmuştur. Davalı idarenin hukuka aykırı bu işlemi nedeniyle, müvekkilin maddi ve manevi mağduriyetleri doğmuştur. Yıllardır mesleğini onuruyla, şerefiyle ifa eden müvekkil hakkında hukuka aykırı şekilde işlem tesis edilmesi hakkaniyetli değildir.

Ayrıca davacı söz konusu idari işlem nedeniyle işsiz kalmıştır. Davacının bakmakla yükümlü olduğu ailesi bulunmaktadır. Davacının aile yaşamı maddi ve manevi yönden olumsuz etkilenmektedir. Bu durum da davacının maddi olarak da sıkıntı yaşamasına sebebiyet vermiştir. Bu nedenlerle hukuka aykırı idari işlemin yürürlüğü durdurulmazsa telafisi imkansız zararlar doğacaktır.

ADLİ YARDIM TALEBİMİZ HAKKINDA;

HMK.m.334/1 hükmü şöyledir: "Kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler."

Müvekkilin şu an herhangi bir işi olmadığından ötürü müvekkil, geçimini sağlayamamaktadır. Yine müvekkilin üzerine kayıtlı herhangi bir mal varlığı(taşınır, araç, gayrimenkul) hiçbir şey yoktur.

Bu sebeplerden ötürü adli yardım talebinin kabulü gerekmektedir.

HUKUKİ SEBEP : HMK, TCK, İYUK, CMK, Devlet Memurları Kanunu vs. Her türlü mevzuat

HUKUKİ DELİL : Kayseri 15.Asliye Ceza Mahkemesi 2024/*** E. Sayılı dosya, tanık, bilirkişi vs her türlü delil

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan ve Sayın Mahkemenizce resen göz önüne alınacak diğer nedenlerle;

DAVAMIZIN KABULÜ ile; İYUK m. 12 gereği daha sonra tam yargı davası açma hakkımız saklı kalmak kaydıyla, davalı idarenin Devlet Memurluğundan Çıkarma yönündeki öncelikle idari işlemin idarenin savunmasının alınması beklenilmeksizin YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, bu mümkün olmadığı takdirde idarenin savunma süresinin kısaltılıp YÜRÜTMENİN DURDURULMASI kararı verilerek idari işlemin İPTALİNE, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. 7.06.2024

                                                                                                    DAVACI VEKİLİ

                                                                                              AV.GİZEM GÜL UZUN