Görevi Kötüye Kullanma Suçu Savunma Dilekçesi

ŞANLIURFA ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE

DOSYA NO : 2024/*** E.

SANIK : *****************

MÜDAFİİ : Av. Gizem Gül UZUN

                                        

SUÇ : Görevi kötüye kullanma

KONU : Savunma dilekçemizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR :

Müvekkilim, 13/10/2018 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı Temel Uzman Erbaş Eğitimi kapsamında eğitimine başlamış, 11/09/2019 tarihinde ise Şanlıurfa 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevini icra etmeye başlamıştır. Müvekkil, mesleğini icra etmekteyken müvekkil hakkında yukarıda tarih ve sayı numarası verilen "Soruşturma İzni Verilmesi Kararı" verilmiştir. İtiraz konusu soruşturma kararı Askeri Ceza Kanunu m.130 gereğince verilmiştir.

1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 130. Maddesi gereğince; Hizmete mahsus eşyayı tahrip ve terk ve kaybedenler:

Madde 130 – (Değişik: 22/3/2000-4551/26 md.)

Askeri eşyayı kasten terk veya kısmen yahut tamamen tahrip eden, özürsüz kaybeden veya harabolmasına sebebiyet veren veya özel menfaati için kullanan asker kişiler, eşyanın değeri,

önemi, meydana gelen hasarın miktarı ve fiilin işleniş şekline göre üç aydan iki seneye kadar

hapis cezası ile cezalandırılırlar.

Suç konusu eşya; silah, mühimmat, savaş aracı veya gereci ise ceza artırılır.

Kaybedilen, kasten terk veya kısmen yahut tamamen tahrip edilen veya harabolmasına sebebiyet verilen eşyanın ödettirilmesine de ayrıca hükmolunur.

Müvekkil hakkında "Kirpi-2" isimli askeri araca ait muhteviyatları tam ve eksiksiz aldığı ve müvekkilin görevlendirilmesinin 04/07/2022 tarihinde sonlandırıldığı ve devir tesliminin yapıldığı iddia edilmiştir. Ancak müvekkili görevlendirildiği askeri aracın devir teslimini 04/07/2022 tarihinde değil, çok daha öncesinde yapmıştır. Müvekkil, söz konusu askeri aracı devir teslimin yapıldığının iddia edildiği tarihten yaklaşık bir ay öncesinde teslim etmiştir.

1632 sayılı kanunun 130. Maddesi uyarınca müvekkil hakkında, gerekli bilgi, belge ve deliller toplanmadan ve müvekkilden alındığı iddia edilen ifade tutanağında müvekkile ait imza yer almadan idari soruşturma için usule ve yasaya aykırı olacak şekilde ön inceleme evrakları oluşturulmuş ve ilgili suç bakımından müvekkil hakkında haksız idari soruşturma başlatılmıştır. Aynı zamanda müvekkil hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.257'de yer alan "Görevi Kötüye Kullanma Suçu" ndan soruşturma başlatılmış ve Sayın Mahkemenizce iddianame kabul edilerek müvekkilin kovuşturulmasına başlanması sebebiyle işbu savunma dilekçesini verme zorunluluğumuz hasıl olmuştur. Müvekkil hakkında "Görevi Kötüye Kullanma" suçundan yapılan yargılama haksız ve hukuka aykırıdır. Şöyle ki;

Görevi kötüye kullanma

Madde 257- (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) (Mülga: 2/7/2012-6352/105 md.)

Yukarıda arz ve izah ettiğimiz üzere müvekkil hakkında Askeri Ceza Kanununun 130. Maddesi gereğince "Kirpi-2" isimli askeri aracı terk ettiğinden bahisle idari soruşturma başlatılmıştır. Ancak söz konusu idari soruşturma usul ve yasaya aykırı şekilde yürütülmüştür. Gerekli bilgi, belge ve usulüne aykırı şekilde tutulmuş ön inceleme evrakına dayanılarak söz konusu soruşturma gerçekleştirilmiş ve ilgili suçtan dolayı müvekkilin Sayın Mahkemenizde yargılanması amacıyla kovuşturmasına başlanılmıştır. Bu hususta 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı tarafından 02/06/2023 tarihli ve O-27226093-182-**********1 numaralı soruşturma izni verilmesi kararına ilişkin ön inceleme evraklarının Sayın Mahkemeniz tarafından celbini talep ederiz.

Ancak TCK'nın "Görevi Kötüye Kullanma" suçuna ilişkin yürürlükte bulunan kanun maddesi gereğince, görevi kötüye kullanma suçu değerlendirilirken sadece fiil ya da ortaya çıkan sonucun oluşması yeterli görülmemektedir. Söz konusu suç, görevi kötüye kullanmanın hangi niyetle yapıldığı hususunda bir hukuka aykırılık varsa cezalandırılmaktadır. Söz konusu suç sebebi ile müvekkilin cezalandırılabilmesi için kanunda aranan, "kişilerin mağduriyetine sebep olma", "kamunun zararına neden olma" veya "kişilere haksız menfaat sağlama" gibi zarar sonuncunun doğması şartları aranmaktadır. Ancak idari soruşturmaya konu fiilin müvekkil tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin iddiaları kesinlikle kabul etmemekle beraber, söz konusu fiil müvekkil tarafından gerçekleştirilmiş olsaydı dahi söz konusu olayda kamuya ilişkin bir zarar meydana gelmediğinden ve müvekkilin kendisine veya başkasına yönelik haksız bir menfaat sağlama amacı olmadığından ilgili suçun kanunda aranan unsurları oluşmamıştır.

İşbu sebepten müvekkil hakkında Sayın Mahkemeniz tarafından "BERAAT" kararı verilmesi gerekmektedir. Söz konusu fiilin müvekkil hakkında işlendiğine yönelik iddiaları kabul etmemekle beraber, eğer Sayın Mahkemeniz aksi kanaatte olacak olursa müvekkil lehine hüküm kurulmasını talep ederiz.

SONUÇ VE İSTEM :

Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerden ötürü Sayın Mahkemenizden,

20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı tarafından 02/06/2023 tarihli ve O-27226093-182-1******** numaralı soruşturma izni verilmesi kararına ilişkin ön inceleme evraklarının Sayın Mahkemeniz tarafından celbini,

Müvekkil hakkında BERAAT kararı verilmesini,

Sayın Mahkemeniz aksi kanaatte ise müvekkil lehine olan hükümlerin uygulanmasını,

Yargılama giderleri ve karşı vekalet ücretinin karşı tarafa tahmilini,

Saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.

SANIK MÜDAFİİ

Av. Gizem Gül UZUN